Sommerlejr Schweiz (2007)

Kandersteg International Spejder Center har eksisteret siden 1923, og har fra starten af været ment som et sted hvor spejdere fra hele verden kunne mødes. Centret er ejet af World Organization of the Scout Movement (WOSM), og drives af frivillige lederkræfter fra hele verden. Det var Lord Baden-Powell som fik ideen til centret. en slags permanent mini-Jamboree… efter en succes fyldt Jamboree i London (1920). BP var i 1921 på ferie i Kandersteg, og fandt denne by egnet til et spejdercenter

Kandersteg finder man ca. 64 km. syd for Bern, og 1200 meter over havet.

Du kan få ALLE 1536 billeder på DVD for kun 30 kr.
Bestilling ved henvendelse til Terkel.
Fotografer: Anders, Mathilde, Andreas, Terkel og Sarah

Kandersteg 2007 – 4 Juli – Onsdag
Materialebilen med Terkel og Anders kørte fra Tornemark ca. kl. 11 med kurs mod Kandersteg. Spejderne tog nattoget fra Ringsted Station (Onsdag) 19.30. De sov i 2 kupeer.. 6 personer i den ene og 7 i den anden, der var meget lidt plads, men de overlevede turen)

Kandersteg 2007 – 5 Juli – Torsdag
Materialebilen ankom til Kandersteg kl. 2 Torsdag morgen, Terkel og Anders sov herefter i bilen til de kunne tjekke ind på centret kl. 8, her efter blev teltene sat op i regnvejr, og de gjorde klar til spejdernes ankomst. Toget ankom planmæssigt 14.07 til Kandersteg station. Spejderne blev fulgt ned til lejren, bagagen blev kørt. Efter ankomst var der en kort breafing ang. regler osv. her efter var der stort set frit lejde til maden var klar.

Kandersteg 2007 – 6 Juli – Fredag
Fredagen startede med regn. Men optimismen var høj, så vi gjorde klar til at tage mod bjergene. Vi tog skiliften ca. 600 meter op i luften. så vi nu stod 1800 meter over havets overflade. Her fra var der en god udsigt over Kandersteg. Her prøvede vi en rutjebane som snoede sig langs bjergsiden. Den skabte begejstring hos store og små, Sarah, Simone og Celine mødte en slange midt på rutjebane området og gik straks i rednings aktion med brug af kamerablitz og brug af vindstød. Her efter vandrede vi gennem dale og bjerge op til spejlsøen. Som det fremgår af navnet er det en meget flot spejlblank sø, som tilsyneladende ser ren ud. Det er den dog ikke, da den stammer fra gletchere i bjergene, og derfor indeholder en større del mineraler. Da vi havde kigget på søen delte vi os i 2 hold, den lette, som aldeles ikke var let, og foregik på lodret asfalt 600 meter ned. Den svære (Offroad) som foregik gennem kuperet terræn op og ned af skrænter. Da vi nåede Kandersteg brændte pengepungen hos de fleste, så der blev brugt lidt lommepenge. Ved aftens måltidet valgte spejderne endnu engang at tildele uddele Michelin-Stjerne til vores madmor Louise.

Klokken 20 startede det internationale center lejrbål, med et brag. Centrets guider var med til at holde stemningen oppe, under de mange personlige indslag der kom fra forskellige grupper, vi deltog dog ikke, da vi ikke havde fået lavet noget underholdning. Lejrbålet sluttede med Centrets guider “Pinkies” som underholdte. Soveposen kaldte tidligt da det havde været en udfordrende og spændene dag i Kanderstegs bjerge.

Kandersteg 2007 – 7 Juli – Lørdag
Dagen startede kl 7.15. De sædvanelige morgen pligter som morgenmad, morgen inspektion og taskepakning skulle hurtigt overstås, da lejren skulle forlades kl. 9. Fra centret blev vi fragtet med bus til dalen Gasterntal. som ligger 1584 m. over havet, Efter at have set et vandfald i dalen, besluttede vi at gå turen tilbage til Kandersteg. Denne tur blev en både udfordrende, fantastisk og flot. Turen foregik langs floden “Kander” som løber mod/igennem Kandersteg. Den stejle nedtur bød på trætte og ømme muskler, og da vi endelig nåede Kandersteg samledes hele troppen ved ishuset til en velfortjent is. Den resterende del af eftermiddagen foregik primært i lejren, hvor ømme ben kunne blive strukket ud, og trætte øjne hvilet. Vi forventer at uddele endnu en Michelin-Stjerne til madmor Louise.

Spejdernes tilføjelse (Ny ordning fra dags dato)

Da stod op, var det koldt, men det blev hurtigt varmere. Efter morgenmaden var der inspektion af teltene, det gik fint. Så gik vi hend til bus stoppestedet hvor vi tog en bus, et godt stykke op i bjergene vi giklidt ned af for at komme til en bro, som vi skulle over, den så dog ikke så sikker ud. Efter det gik vi næsten lodret op, ind til vi kom til et vandfald, der holdt vi pause!!!!! Der efter fortsatte vi, jorden flød med kokasser, ad, ellers var det en smuk natur, bjergtoppe, vandfald, floder og smukke blomster, vi gik og vi gik til vi skulle spise vores madpakker nede i Gansternal dalen. Mange spiste dem hurtigt, og der var tid til lidt sjov. Nogle soppede men så fik de den ide at lave en dæmning, så KFUM-Spejderne fra Tornemark-Sandved, har bygget Kanderdæmningen, Efter det gik vi hjem igen, det var en hård vej. Da vi kom til Ishuset skulle vi have en is, og nogle skulle nifle (tisse) så vi skyndte os hjem.

Med venlig hilsen Tornemark-Sandved Trop.

Kandersteg 2007 – 8 Juli – Søndag
Idag stod vi op kl. 7.30, men vi var lidt sløve i betrækket. Så spiste vi morgenmad, og havde morgen inspektion. Efter det, gik vi en tur uden for Kandersteg, bl.a. forbi en lift og hen til et vandfald. Kl. 11.15 var det blevet tid til et kirke besøg. Præsten var fra England, og meget flink og venlig. Præsten opførte sig som Mr. Bean eller John Cleese.. Det var mærkeligt at være til en Engelsk gudstjeneste, fordi præsten ikke talte Dansk. og måden den foregik på var også anderledes end en dansk kirke. Vi var med til at lave et skuespil, om den Bamhjertige Samaritaner. I øvrigt havde vi en guide til gudstjenesten som indeholdte tekst over hvad præsten sagde, samt hvad vi skulle sige. Efter Kirke besøget kom vi ud i en gang regnvejr. det begyndte at regne mere og mere på hjemvejen, så vi skyndte os hjem til lejren. Pga. det gode vejr da vi gik havde ingen regntøj med. Så var der fri ind til kl. 14. hvor vi skulle ud og rapelle, vi skulle ned fra 10 meters højde, det var meget sjovt for de fleste. Idag fik vi decert, bestående af Is, fordi Belinda også kom ned, (Terkel og Louise måtte haste på indkøb inden den sidste butik lukkede.. de kom 1 min i lukke tid…) Det har stortset regnet hele eftermiddagen, og nu tordner det om kap med togenes buldren.

Kandersteg 2007 – 9 Juli – Mandag
Lejren er efterhånden skredet langt frem, og alle havde derfor brug for at sove længe. Morgenmaden var udsat til 8.30. Morgenmaden foregik under enorme regnskyer, og grundet disse var bjergene forsvundet i skyer. Hele spejdercenteret var dækket af skyer, ligesom en dyne. På grund af vejret måtte et nødprogram straks tages i brug. Formiddagen foregik efter spejdernes egne personlige ønsker, og der blev derfor brugt mange lommepenge. Uden at havde spist frokost drog spejderne mod Kandersteg by, for at tage i den udendørs svømmehal. Det forlød at vandets temparatur skulle være 26 grader, men det fremgik hurtigt at med regn ovenfra og køligt vand, at vi efter kun et par timer, blev nød til at forlade svømmehallen. Derfor fik spejderne nu endnu en chance for at bruge deres lommepenge i Kandersteg by. Da vi alle, nået forfrosne, kom hjem til lejren ventede madmor Louises Thai-gryde. Efter at havde varmet os over aftensmaden brugte vi aften på spil og hygge, indtil kl. 22, hvor der blev ro i lejren.

Kandersteg 2007 – 10 Juli – Tirsdag
Dagen i dag startede med 4 grader og nyfalden sne på bjergtoppene omkring os. Vejrudsigten sagde at frysepunktet lå i en højde af 1400 meter, og spejdercentret ligger i en højde af 1200 meter. En morgen aktivitet var booket, og derfor forlod vi lejren kl. 8.20. Aktiviteten lød på Crate Stacking (mælkekasse stabling). Det gik ud på, at man skulle samarbejde i et team (patruljer) med at stable kasser oven på hinanden mens man står oven på dem. Målet var at lave den højst mulig kassestabel uden at falde. Dette lyder måske farligt, men under hele forløbet er man fastspændt et reb som vil blive strammet idet man falder. Spejderne skiftes til at sætte rekorder, men den ultimative rekort blev sat af Cecilie da hun stablede 19 kasser (der var ikke flere) og efterfølgende stillede sig oven på dem. Aktiviteten bød på morskab og overtrådte mange personlige grænser. Efter frokost tændte vi centerts sauna på rigtig spejder maner, nemlig med bål. Under optændingen blev Andreas og Terkel uheldigvis låst inde, og måtte tilkalde hjælp hos Pauli, som ilede afsted med sin nykøbte Schweizerkniv og reddede de to nødstedte ledere. Langt om længe kom hele troppen i sauna efterfulgt af et tiltrængt varmt bad. Aftensmaden bestod af boller i karry, som vakte stor begejstring. Aftenen bød på hygge om bålet i lejren. Kl. 22 var der igen ro i lejren efter en m-e-g-e-t kold dag.

Kandersteg 2007 – 11 Juli – Onsdag
Idag startede vi med at vandre fra formiddagen af, vi gik op i 1745 m. højde, gennem skyer og regnvejr. fantastisk flot tur, hvis man ikke lige tænker på at det regnede en del.. så vi måtte forsøge at gå os varme. Man kunne godt mærke temperaturen faldt, efterhånden som vi kom op. Da vi nåede toppen var det så nedad igen. Vi skulle ned i 1730 m.o.h. for at fange liften. Den løftede os så ned i 1200 m.o.h. Ikke alle var helt trykke ved den nedstigning, som det sidste stykke var ret stejl. Men alle overlevede heldigvis. Nu er sammenpakningen af alt vores baggage begyndt, og vi har tilbage leveret de paller vi lånte til at gå på. Så nu er vi snart klar til at pakke sammen og tage afsted imorgen. I aften holder vi bålhygge. Pt. er det faktisk tørvejr, og vejrudsigten siger da også at de kommende dage helt ind i næste uge bliver fantastisk vejr, så hvis det da bare vil starte i aften, så er vi tilfredse efter denne våde dag..

Kandersteg 2007 – 12 Juli – Torsdag
Nu var dagen for hjemrejse kommet. Alt skulle pakkes sammen og teltene skulle pilles ned. Det var blevet besluttet at begge de gule telte skulle med toget hjem, så de kunne tørre, ligeså skulle samlingsteltets dug bredes ud til tørring, så Anders og Louise ikke skulle fortsætte på ferie med alt det. Vi havde god tid, så vi endte med at være klar lidt før beregnet. Bilen blev læsset med baggage, og spejderne blev sendt i byen og bruge de sidste lommepenge. Bilen blev kørt ned til Stationen, så vi kunne samles der, og få alt baggagen før tog afgang. De sidste penge blev brugt, og der blev sagt farvel til Louise og Anders, inden toget kørte. Vi lagde ud med lidt problemer i toget. For det første var vores reserverede pladser ikke markeret med resavation, så der sad andre folk på dem. For det andet så var det ikke nemt at finde den rigtige vogn, skiltningen var ikke alt for god. Men det lykkedes at få vores pladser, og rejsen kunne nu begynde sidende mod den schweiziske grænse. Da toget trillede ind på endestationen havde vi en lille times tid til at få alle folk ned på perron 4. Hvor vores nat tog skulle afgå fra. Det lykkedes og vi havde god til til at læsse os ind i toget og få taskerne på plads.

Kandersteg 2007 – 13 Juli – Fredag
Natten gik, og vi nærmede os den Danske grænse, alle var vågne da vi trillede ind i Danmark. vi skulle lige holde i Kolding og Odense men så var vi også i Ringsted. Vi ankom ikke helt efter planen da toget nåede at blive over en time forsinket i løbet af natten, men alle overlevede og kan nu holde sommerferie (Hvis man er så heldig) Vi siger tak for en god lejr. og ses igen efter skole sommerferien.